De vinificatieOnze druiven worden gebruikt om een mousserende wijn te maken volgens de méthode traditionnelle. Na de gisting en rijping op onze inox tanks hergist onze wijn nog eens op de fles waarop hij minstens nog eens 1 à 2 jaar blijft rijpen in de fles.
Wijnmaken is veel geduld hebben maar geduld loont! |
De wijngaardOnze wijngaarden zijn gelegen in Herzele en Hillegem.
De totale oppervlakte beslaat zo'n 5000m² aangeplant met de druiven variëteiten Chardonnay ( aanplant 2014), Pinot Blanc (aanplant 2016) en Pinot noir (aanplant 2020). Ecologische wijnbouwVerstandige gewasbescherming
Voor onze gewasbescherming werken we volgens het Duitse principe "So wenig wie möglich, so viel wie nötig’" Wat evenveel betekend dan dat wij niet werken met een vast spuitschema of vaste dosissen (wat vroeger veel het geval was in de land-wijnbouw). Wij verkiezen om de plantengroei en het weerbericht goed in het oog te houden en enkel behandelen indien echt nodig. Dit stelt ons in staat om onnodige sproeibeurten over te slaan, wat weer beter is voor de natuur. Voor de keuze van onze gewasbescherming zitten we regelmatig samen met onze adviseur. Geen Herbiciden of insecticide In onze wijngaarden maken wij geen gebruik van onkruidverdelgers en insecticide. Mechanische onkruidbestrijding Na 6 jaar handmatig te schoffelen en te maaien onder de planten hadden we er genoeg van, dit was te arbeidsintensief! Toch wouden we niet overschakelen naar chemische onkruidverdelgers dus was er maar 1 optie,... in 2020 investeerden we ons "een rib uit ons lijf" in een hydrologisch aangedreven schoffelmachine. Door deze investering kunnen we het onkruidbeheer beter de baas + schoffelen is beter voor het bodemleven, de grondwaterstand en de nuttige insecten. Verstandige grondbewerkingen In 2017 beslisten wij om onze bodem niet meer te verstoren door diepgaande grondbewerkingen zoals diepgaand frezen, en dit bleek goede resultaten te hebben voor onze bodem. Als men de grond niet drastisch bewerkt komen regenwormen meer naar de oppervlakte. Zij zorgen voor het verwerken van het organisch materiaal en een betere doorwatering. Wij zijn er van overtuigd dat een stabiele grond met goede structuur zal meedragen aan de sterkte van onze planten en de kwaliteit van onze bubbels. Rosa canina Beter bekend als hondsroos of rozenbottels is een inheemse rozensoort die we aangeplant hebben om nuttige insecten aan trekken. Flessen ecodesign Voor onze flessen hebben we voor een ecodesign gekozen. Dit is een fles die de klassieke lijnen behoudt van een champagnefles, maar minder weegt (835g i.p.v 900g) . Dit is minder belastend voor het milieu omwille van het transport. Ook de "grote namen" zoals Möet & Chandon en Veuve Cliquot hebben al voor deze fles gekozen. wij gaan voor duurzame wijnbouw voor mens en natuur! |